10 mai 2012

Bunele Ursitoare...



De mult, de veacuri poate
Cand pruncul mic la poarta vietii bate,
Spre ai meni in viata, firea , starea si menirea
Sosesc in graba mare...
                                   
 "Bunele Ursitoare"

       Dupa nastere, in traditia populara, fiecare copil isi primeste destinul de la ursitoare. Ele sunt fiinte magice, surori cu ielele pe care nimeni nu le-a vazut si prea putini le-au auzit. Un lucru e sigur – ceea ce sortesc ele, intotdeauna se indeplineste. 

        Cat e tara de mare tot atat de multe povesti sunt...

        In Moldova unii oameni spun ca sunt trei ursitoare, altii sapte, altii noua sau doisprezece, in Transilvania s-ar auzi de trei, sapte, noua sau unsprezece ursitoare sau uratori, urzatori. Cei din Oltenia sunt mai precisi, ei cred ca sunt trei ursitoare sau zane, toate femei, una mica, alta mijlocie si una mare. Dar nimeni nu poate fi foarte sigur deoarece nu au fost vazute.

       Obiceiul mitologic, pastrat cu sfintenie in traditia romaneasca, a fost adaptat zilelor noastre in cadrul petrecerilor de botez. Cele trei ursitoare sunt: 
         
        Dolna - viata si speranta
        Molna - dragostea, focul, marirea si puterea
        Volna - tihna, linistea si mangaierea

       Cand orologiul bate, noaptea jumatate, sosesc la capataiul pruncului pentru ai talmaci firul vietii. Un montaj scenografic deosebit, un design vestimentar unic si un text desprins parca din paginile homerice, trei actrite talentate incanta privirea si auzul martorilor la Botez intr-un spectacol de neuitat.
        Personajul principal - PRUNCUL - este menit numai de bine, pentru ai defini intreaga viata cu daruri si haruri alese. Parinti si nasi din toate judetele Moldovei au fost fascinati si emotionati pana la lacrimi de spectacolul inedit, de atmosfera de basm creata de oameni profesionisti si de experienta capatata pe parcursul celor 6 ani de nenumarate spectacole.
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu